Uvođenje programa grant za poduzetništvo i poljoprivredu

Uvođenje programa grant za poduzetništvo i poljoprivredu

U našoj lokalnoj zajednici postoje programi sufinanciranja zapošljavanja mladih poduzetnika te program poticaja u poljoprivredi, ali ne postoji specifičan i kategorički osmišljen program za poticanje i ohrabrenje žena u poduzetništvu. Imajući u vidu iskustva lokalne zajednice i građana javlja se potreba za realizaciju programa koji će biti namijenjeni ženama (mlađima i starijima), ali ne izričito budući da bi u program bila uključena oba spola.

Points

Osim toga neke od zadaća uključuju i provedbu koncepta sufinansiranja doprinosa za novoosnovane biznise u smislu osiguranja sredstava nakon isteka roka realizacije 12 mjeseci, tako da slijedećih 12 mjeseci bude osigurano sufinansiranju doprinosa (12 mjeseci - bespovratna sredstva + 12 mjeseci - doprinosi). Finansijska sredstva treba da osiguraju općina Jajce, organizacije civilnog društva, nadležne ustanove sa programima zajedničke saradnje u zapošljavanju žena.

Prijedlog za implementaciju programa bi se odnosio na uvođenje granta za poduzetništvo i u poljoprivredi, gdje bi se ženama dale prednosti u okviru kriterija za odabir. Na taj način žene poduzetnice i one koje žele postati bile bi informisane o eventualnimprojektima te grantovima koje će im biti osnova za pokretanje biznisa i zapošljavanja, žene bi stekle neformalno znanje za uspješnost u poslovanju, povećavao bi se broj žena poduzetnica i kao takav trend rasta i zaposlenost žena.

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information